Monday, October 10, 2011

109:我们的绿色集会!


Perhimpunan 109
Berpuluh-puluh penduduk Bukit Koman turut menyertai perhimpunan 109. Pada pukul sebelas malam, kami mula bertolak dengan hati yang berkobar-kobar dan tiba di Taman Gelora, Kuantan pada pukul 5:45 pagi.


数十名武吉公满村民于10月8日晚上11时,抱着士气高昂却又战战兢兢的心情登上巴士前往关丹,深怕此行又再次受到阻扰。。。

众人很顺利地于早上5时45分抵达关丹Tmn. Gelora,赴109绿色集会之约。
Sesi perbualan antara ahli jawatankuasa Anticyanide bersama wakil rakyat Parti Kehijauan dari Australia
反山埃委员会成员和澳洲绿党国会议员谈论山埃冶金议题。Karton yang menjolok mata...
吸睛的漫画人物。。。

武吉公满村民拉布条~坚决反对山埃冶金!
Penduduk Bukit Koman yan menarik sepanduk membantah cyanide


Melarang Cyanide! Keluar Cyanide dari kampung kami!
Ban Cyanide!Cyanide get out!

Sunggupun permit perhimpunan dibatalkan secara tiba-tiba, namun semangat patriotisme dan ketabahan hati kita demi memperjuangkan kampung halaman kita tidak dapat dihalang!
准证虽被临时撤销,但无阻热爱家园和爱惜生命者的决心。


Penduduk dari Rawang, Bukit Koman dan Kuantan berganding bahu menentang projek mengancam penduduk!
万绕人民,武吉公满人民和关丹人民站在统一阵线同抗公害!

小妹妹留下了她捍卫家园,捍卫环境的手印,你呢?


Wakil Bukit Koman untuk melafazkan slogan kami.
武吉公满村民代表读出宣言。Penduduk Bukit Koman bukan keseorangan.......
武吉公满人民不再孤身作战。。。

No comments:

About Me |简介

Kami adalah penduduk yang dilahirkan dan dibesarkan di Bukit Koman, Raub. Sememangnya, kami seharusnya dapat menikmati rahmat yang ditakdirkan, iaitu tinggal dengan aman. Namun, ketenteraman dan kesihatan penduduk tergugat apabila apabila lombong emas yang bersebelahan dengan rumah kediaman kami mengguna Sodium Cyanide dalam perlombongan. Ratusan penduduk mengadu tentang masalah kesihatan dalam tempoh 1 bulan selepas lombong emas mula beroperasi pada Febuari 2009. Kami tidak dapat lagi bertoleransi dengan ancaman ini. Untuk menjamin keselamatan ahli keluarga tersayang dan masa depan generasi kami yang akan datang, kami sanggup melakukan apa sahaja demi mempertahankan keamanan dan keselamatan kampung halaman kami. 我们是在劳勿武吉公满土生土长数十年的普通居民。本已到了知天命之年,奈何眼见挚爱的家园因为山埃的入侵,面临沦为“毒村”的致命威胁,我们决定站出来,抗战到底!为了我们爱惜的家人,为了我们的下一代,背水一战,决不妥协! Email:bancyanide@Gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/BanCyanideInGoldMining