Tuesday, November 8, 2011

5老友联谊会到武吉公满打气Lima Persatuan penubuhan persendirian datang menyokong Bukit Koman
Lima persatuan penubuhan persendirian datang menyokong penduduk Bukit Koman, mereka datangnya dari Perak, Pahang, Klang dan lain lagi.
Seramai 200 orang tiba di Tokong Guan Yin Bukit Koman untuk mendengar penerangan ancaman Cyanide dan 10 sebab penduduk membantahnya.
Wakil daripada salah satu persatuan tersebut, En Qiu berharap kes seperti yang berlaku di Tanah Merah, Perak tidak akan berulang. Beliau menderma RM 1,000 sebagai peruntukan perkhidmatan guaman kepada Jawatankuasa Anticyanide. Satu lagi persatuan dari Klang turut menderma RM 1,000 pada masa yang sama perhimpunan tersebut juga berjaya mengumpul dermaan sebanyak RM 1,800.


(彭亨‧勞勿7日訊)霹靂老友聯誼會、彭亨老友聯誼會、馬來西亞鳳凰友好聯誼會,馬來西亞21世紀聯誼會和巴生濱海老友聯誼會昨晚出席“大漢山之夜”晚宴之後,今早到武吉公滿新村為該村反毒委員會打氣。
200餘人浩浩蕩蕩地抵達武吉公滿法華山觀音堂,與反毒委員會作深入的交流,委員會主席黃金雄向到來給予支持的朋友講解該委員會反對山埃采金10大理由。
霹靂紅泥山反亞洲稀土廠主席兼霹靂老友會主席邱運達代表老友會向武吉公滿村民說話時鼓勵村民堅持爭取安全的生活環境與健康家園。
邱運達希望武吉公滿勿像紅泥山一樣成為永久性核廢料埋藏場。他也將紅泥山當年籌獲的法律援助基金剩餘款項撥出1千令吉給武吉公滿反毒埃委員會作為法律援助基金。
巴生濱海老友聯誼會也捐出1千令吉,現場募捐獲1千8令吉。
交流活動在中午12時左右結束,部份老友在村民帶領下到金礦門口合照。(星洲日報/東海岸)

No comments:

About Me |简介

Kami adalah penduduk yang dilahirkan dan dibesarkan di Bukit Koman, Raub. Sememangnya, kami seharusnya dapat menikmati rahmat yang ditakdirkan, iaitu tinggal dengan aman. Namun, ketenteraman dan kesihatan penduduk tergugat apabila apabila lombong emas yang bersebelahan dengan rumah kediaman kami mengguna Sodium Cyanide dalam perlombongan. Ratusan penduduk mengadu tentang masalah kesihatan dalam tempoh 1 bulan selepas lombong emas mula beroperasi pada Febuari 2009. Kami tidak dapat lagi bertoleransi dengan ancaman ini. Untuk menjamin keselamatan ahli keluarga tersayang dan masa depan generasi kami yang akan datang, kami sanggup melakukan apa sahaja demi mempertahankan keamanan dan keselamatan kampung halaman kami. 我们是在劳勿武吉公满土生土长数十年的普通居民。本已到了知天命之年,奈何眼见挚爱的家园因为山埃的入侵,面临沦为“毒村”的致命威胁,我们决定站出来,抗战到底!为了我们爱惜的家人,为了我们的下一代,背水一战,决不妥协! Email:bancyanide@Gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/BanCyanideInGoldMining