Sunday, November 13, 2011

彭亨抗公害组织交流会


Sesi Penemuan Persatuan Anti Pencemaran Alam Pahang
Wakil Anti Pembinaan Tapak Pembakaran Sampah-sarap Cameron, En. Sulisi Kumar berkata, Lynas di Kuantan, Cyanide di Bukit Koman dan Tapak Pembakaran Sampah-sarap di Cameron merupakan antara penyumbang utama pencemaran alam sekitar dan pfaktor utama membahayakan kesihatan manusia. Maka, semua pihak harus memberi perhatian yang seharusnya dalam isu-isu ini.
Dua tahun yang lepas, tapak pembakaran sampah-sarap ini telah didirikan tanpa diketahui orang ramai. Sebaik sahaja peristiwa ini dimaklumkan kepada semua, semua penduduk tampil membantah. Kami juga meluahkan bantahan kami kepada wakil rakyat kita, walau bagiamanapun tidak sebarang balasan daripada pihak berkenaan.
Kini, seramai 700 orang penduduk menandatangani petisen sebagai membantah pembinaan tapak pembakaran sampah ini.
Kerajaan turut membina tapak pembakaran sampah di Pulau Langkawi, Pulau Tioman dan Pulau Pangkor. Kesemua tapak ini bukan saja tidak berfungsi di samping telah memakan kos yang tinggi, namun masalah pencemaran langsung diatasi.
Lynas di Kuantan, pembinaan tapak pembakaran sampah-sarap di Cameron, mahupun Cyanide di Bukit Koman merupakan antara isu yang kritikal dan amat serius sehingga mengancam kesihatan penduduk. Namun, isu-isu ini tidak mendapat sebarang pertimbangan yang sewajaranya daripada pihak kerajaan.
Penduduk-penduduk meluahkan perasaan amat tidak puas hati kita terhadap kerajaan memandangkan kebanyakan projek berbahaya yang dilaksanakan bertumpu di negeri kita Pahang tetapi bukan tempat lain.

彭亨‧勞勿12日訊)金馬崙反對垃圾焚化爐委員會代表蘇黎士古瑪說,關丹稀土、武吉公滿山埃採金和金馬崙焚化爐,都是污染環境和危險人類健康的禍首,因此大家必須全力拒絕這些計劃的實行。
他說,2年前,焚化爐靜悄悄在金馬崙建起,該地居民獲悉之後,給於大力的反對,也把問題反映給房屋及地方政府部長拿督曹智雄和金馬崙國會議員迪溫馬尼,可是沒有下文。
“如今已經有700人簽名反對焚化爐,我們將會把大家的簽名提呈給政府。”
數組織聚首武吉公滿
他說,政府在浮羅交怡、刁曼島、納閩和邦各島建起焚化爐,可是全都無法啟用,如今選中金馬崙;政府花了1億8千萬令吉來建造5座焚化爐,除了價格昂貴之外,也無法克服染污問題。
在金馬崙反對焚化爐委員會號召之下,拯救馬來西亞委員會和武吉公滿反毒委員會今日聯同該會,聚首在武吉公滿新村商討反對公害事項。
陳文德:阻稀土廠操作不惜興訟
拯救馬來西亞委員會主席陳文德說,要讓關丹和彭亨州免受稀土的禍害,就要萊納公司關閉,或是利用民意逼使政府關閉稀土廠。
“在民意的壓力下,如今政府的態度有所改善,願意針對民眾意見給予回應。”
他說,如果無法改變事實,拯救馬來西亞委員將會採取法律行動,以司法來阻止稀土廠投入操作。
“可是大馬法律不允許工作投入運作前就開始訴訟行動,因此我們必須等待稀土運來關丹,我們才有根據把案件帶上法庭。”
他說,拯救馬來西亞委員會不希望跑到以法律行動來阻止稀土廠操作的地步,可以的話,政府應該以民意為根據來關閉稀土提煉廠。
反山埃鬥爭進入第六年
武吉公滿新村反毒委員會主席黃金雄說,委員會的反山埃鬥爭已進入第六年,明年1月11日將在聯邦法院作最後上訴,阻止金礦公司以山埃採金。
都賴州議員鍾紹安說,武吉公滿山埃採金、關丹萊納稀土和金馬崙垃圾焚化爐,顯示政府不顧民意,堅持把污染環境和危害人體健康的公害投置在彭亨州內。(星洲日報/東海岸)

No comments:

About Me |简介

Kami adalah penduduk yang dilahirkan dan dibesarkan di Bukit Koman, Raub. Sememangnya, kami seharusnya dapat menikmati rahmat yang ditakdirkan, iaitu tinggal dengan aman. Namun, ketenteraman dan kesihatan penduduk tergugat apabila apabila lombong emas yang bersebelahan dengan rumah kediaman kami mengguna Sodium Cyanide dalam perlombongan. Ratusan penduduk mengadu tentang masalah kesihatan dalam tempoh 1 bulan selepas lombong emas mula beroperasi pada Febuari 2009. Kami tidak dapat lagi bertoleransi dengan ancaman ini. Untuk menjamin keselamatan ahli keluarga tersayang dan masa depan generasi kami yang akan datang, kami sanggup melakukan apa sahaja demi mempertahankan keamanan dan keselamatan kampung halaman kami. 我们是在劳勿武吉公满土生土长数十年的普通居民。本已到了知天命之年,奈何眼见挚爱的家园因为山埃的入侵,面临沦为“毒村”的致命威胁,我们决定站出来,抗战到底!为了我们爱惜的家人,为了我们的下一代,背水一战,决不妥协! Email:bancyanide@Gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/BanCyanideInGoldMining