Wednesday, November 9, 2011

Mustapha昏迷醒来不认得人

  En Mustapha yang koma dan tidak dapat mengenali orang
Setiausaha Jawatankausa Anticyanide Bukit Koman, En Mustapha yang diserangi koma telah sedar diri tetapi keadaannya adalah tidak positif.
Sungguhpun telah lama berasa tidak selesa namun beliau tidak rela menerima rawatan. Sehinggalah baru-baru ini, beliau dimasukkan ke hospital akibat diserangi strok dan juga menjangkiti diabetis.


 Meskipun dalam keadaan kesihatan yang lemah, pernah En Mustapha berkata," Selemah bagaimanapun, saya tetap akan berjuang demi kampung halaman kita!".
Beliau juga selalu menekan," Kami mesti tampil untuk memperjuangkan hak kita, janganlah sampai ke zaman cucu-cicit kita yang menyalahi nenek-moyang mereka mengapalah tidak melindungi kampung halaman mereka?"


Kami berdoa semoga En. Mustapha akan sembuh dan kembali berjuang bersama kami.


星洲日报20111109
(勞勿8日訊)一度中風的武吉公滿反毒委員會秘書慕斯達化昨天開始陷入重度昏迷,今天已經來,但根據反毒委員會成員,他的情況并不樂觀。

慕斯達化目前在淡馬魯蘇丹阿末沙醫院留醫。截稿前,他家人表示,他雖然醒來但完全不認得人。武吉公滿反山埃成員丘雪莉說,慕斯達化在數天前開始感覺身體不舒服,可是不肯就醫,直到反山埃戰友拉他到勞勿醫院。

她說,慕斯達化患有糖尿病,今年初也曾經中風,此次陷入昏迷,令大家感到擔心。

“雖說他有開過眼睛,可是雙眼已無神,也無法給予任何人反應,昨晚被送到蘇丹阿末沙醫院之後,就以儀器來協助呼吸。大家有想過要把他送往吉隆坡醫院,可是害怕他承受不了舟車勞頓之苦,唯有讓他繼續留在淡馬魯醫院。”

慕斯達化中風後曾接受針灸治并逐漸康复,并且能夠自己開車和依靠拐杖出外,數天前卻不知何故病發。丘雪莉說,昨天在勞勿醫院,慕斯達化的血壓和血糖波動極大。血壓和血糖一度嚴重下降,在用藥後,血糖卻飆高。

武吉公滿反毒委員會財政丘惠豪說,他在4天前前往慕斯達化家把他載往勞勿醫院,當時慕斯達化還表示沒事,不需要入院。“昨天傍晚時分,醫院致電指必須把他送往淡馬魯醫院。根據了解,他是肺積水、高血壓和糖尿病等而陷入昏迷。”

丘惠豪說,慕斯達化的兒子表示他今午已經醒過來了,可是完全不認得人。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


自今年初中风后,En. Mustapha需要在拐杖的支撑下才能行走,但无阻他抗山埃保家园的决心。他曾说过:“就算我不能行走,我用爬的,我都会爬出来向山埃采金抗战到底!”


他还有一句名言“我们今天选择站出来,是因为我们不想日后我们的子子孙孙责问我们,当初为何没有尽力去保护他们!”

人有善愿,天必佑之。


但愿En. Mustapha 能趋吉避凶,早日康复。。。。。。

No comments:

About Me |简介

Kami adalah penduduk yang dilahirkan dan dibesarkan di Bukit Koman, Raub. Sememangnya, kami seharusnya dapat menikmati rahmat yang ditakdirkan, iaitu tinggal dengan aman. Namun, ketenteraman dan kesihatan penduduk tergugat apabila apabila lombong emas yang bersebelahan dengan rumah kediaman kami mengguna Sodium Cyanide dalam perlombongan. Ratusan penduduk mengadu tentang masalah kesihatan dalam tempoh 1 bulan selepas lombong emas mula beroperasi pada Febuari 2009. Kami tidak dapat lagi bertoleransi dengan ancaman ini. Untuk menjamin keselamatan ahli keluarga tersayang dan masa depan generasi kami yang akan datang, kami sanggup melakukan apa sahaja demi mempertahankan keamanan dan keselamatan kampung halaman kami. 我们是在劳勿武吉公满土生土长数十年的普通居民。本已到了知天命之年,奈何眼见挚爱的家园因为山埃的入侵,面临沦为“毒村”的致命威胁,我们决定站出来,抗战到底!为了我们爱惜的家人,为了我们的下一代,背水一战,决不妥协! Email:bancyanide@Gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/BanCyanideInGoldMining