Saturday, February 11, 2012

年十四,劳勿武吉公满到苏丹街

 Jalan Sultan Yang Tersayang
Sekali lagi saya kembali ke Jalan Sultan, tetapi perasaan kali ini langsung tidak seperti dahulu. Nasib yang sama seperti kampung halaman saya iaitu Bukit Koman, Jalan Sultan telah menjadi satu lagi aset pengorbanan tempat bersejarah atas nama "pembangunan".

Kerja-kerja merobohkan bangunan lama untuk memperoleh tanah bagi tujuan pembinaan MRT di Jalan Sultan sebenarnya telah membelakangkan kebajikan rakyat yang mengharapkan peninggalan nenek moyang mereka dapat dikekalkan. Namun, projek pembangunan ini membawa nama kemajuan dalam sistem jaringan pengangkutan tetapi pada hakikatnya telah menelan tanah yang bernilai tinggi ini untuk tujuan yang tidak mengutamakan kebajikan rakyat.

Pada malam 5hb Februari 2012, satu perhimpunan aman untuk mempertahankan Jalan Sultan telah dijalankan. Saya, sebagai wakil Bukit Koman yang turut ingin mempertahankan peninggalan sejarah kita telah menghadiri aktiviti ini sebagai tanda sokongan kepada aset bangsa yang sepatutnya dimiliki oleh semua rakyat Malaysia. Saya telah mengambil peluang ini untuk menyebarkan risalah kami bagi menyedarkan lebih ramai rakyat berkaitan isu berkaitan dengan kampung halaman kami Bukit Koman yang juga hampir memusnahkan kampung halaman kami akibat projek perlombongan emas.

Dengan kehadiran lebih daripada beberapa ribu orang, kesemua orang yang hadir begitu patuh kepada peraturan dan cukup berdisplin mengikut segala arahan pihak penganjur. Kerjasama dan kerelaan berdisplin bagi peserta yang hadir tidak kira bangsa dan agama melambangkan keinginan rakyat yang begitu jitu bagi menonjolkan semangat Satu Malaysia seperti yang dialu-alukan.

Seandainya pentadibir mendengar isi hati rakyat yang mengharapkan keaslian dan lambang sejarah negara dapat dipertahankan, pembangunan yang mengorbankan aset yang amat berharga ini tidak akan berlaku.
Pembangunan bandar atau sebarang infrastruktur tidak semestinya mengorbankan peninggalan sejarah yang tidak ternilai harganya.

Sekiranya kemajuan akan diiringi dengan pengorbanan peninggalan sejarah, maka negara-negara maju seperti Amerika Syarikat, England, Jepun, Taiwan, Hong Kong dan Singapura tidak mungkin akan mempunyai peninggalan sejarah lagi sedangkan negara-negara maju seperti mereka jauh lebih maju daripada negara kita.

Jika kita sebagai rakyat diperbodohkan dengan slogan pengorbanan atas nama pembangunan, maka terbuktilah betapa ceteknya fikiran pemimpin kita yang langsung tidak mendengar suara rakyat!


我没有在放学后到苏丹街茨厂街溜达的经验。这个地区留给我的回忆是脏乱旧。过去途经这里,多半是因为到富都车站转车,离家在外,心情沉重,郁闷。沿途所看,也不带任何感情,没有丝毫好感。

今天再次前来,换了个角度去看她,我带着同理心。因为,我的家乡,劳勿武吉公满,和她一样,成了某些人损民利己的计划下的牺牲品。

拆除苏丹街百年建筑,让道给捷运工程,以利民为幌子,实则为拚吞黄金地段的地皮,挂羊头卖狗肉。

看见人潮内心深受鼓舞


petaling street community art project 050212 622012 年2月5日,下午六点钟,我们到达吉隆坡市区。把车子停好后,经过陈氏书院,往苏丹街方向走去。去苏丹街,不懂能帮到她什么,但我们还是来了。沿途不断有 人问我们苏丹街在那里。我想,好多人也!内心不禁鼓舞起来。把儿子的手牵得再紧一些,我们坚决无畏向前迈进的决心更强烈。

慢慢的人潮越来越多,这时听见有 人呼唤人群跟随他们往前走,才发现原来他们要到福音堂后方的篮球场走去。找了个位子,把反山埃采金的传单分发出去,我希望更多人知道我们的事。一大叠传单 发完了以后,还是不断有人涌上来,我才见识到什么叫万人空巷。我后悔了。传单带得不够多。有好几千人吧!我想问问执政者,这算多人吗?群众的安分守己,主 办当局的妥善安排,工作人员的高度配合,各族的参与,完完全全的把某些人渴望达至的一马精神展露无疑。

“拆了以后就看不到了!”


站在人群中,身为马来西亚人的感觉是那么的实在,那 么的令我觉得骄傲。如果执政者不是那么烂,这国家会有多么的美好。

petaling street community art project 050212 61子 靖说,这里很像马六甲的街道。我说,“对呀!这里和马六甲一样,都是历史古迹,差不多有100年的历史了,但是很快就要被拆除了。”他听了以后很激动地 说,“不能拆!为什么要拆?拆了以后就看不到 了!”100年,在他那小小心灵上该是很长很长的一段时间吧!长到无法想象无法计算的程度。他才六岁,无法衡度100年到底有多久,但是他却知道,“拆了 以后就看不到了!”

儿子的一番话,当头棒喝。有些事,不是金钱可以衡量。历史的轨迹,岁月的痕迹,抹掉了就永远不再回头。他曾经那么认真的打量马六甲老街的建筑,以敬畏的心面对历史,但是他无法明白也不能接受为何同为古老建筑,却能被不带任何感情的发展说放弃就放弃。

发展没有必要牺牲古迹

打量着那些建筑,那些店面,天花,门窗……的建工是那么的细致,感觉上好像是回到了数十年前的街景。先贤们在百年前带着他们精涩的技巧与智慧挥洒着汗水 一寸一寸的建设起来,处处透露着心思。所运用的设计包括通风与采光完全符合当今我国提倡的green building概念,但是他们要把我们一百年前就存在的这一切抹去。

如果发展真的免不了牺牲历史古迹,那么美国、英国、日本、台湾、新加坡、香港……都不会再有古迹。

如果人民能轻易的被愚弄,领导的智慧也很有限。

No comments:

About Me |简介

Kami adalah penduduk yang dilahirkan dan dibesarkan di Bukit Koman, Raub. Sememangnya, kami seharusnya dapat menikmati rahmat yang ditakdirkan, iaitu tinggal dengan aman. Namun, ketenteraman dan kesihatan penduduk tergugat apabila apabila lombong emas yang bersebelahan dengan rumah kediaman kami mengguna Sodium Cyanide dalam perlombongan. Ratusan penduduk mengadu tentang masalah kesihatan dalam tempoh 1 bulan selepas lombong emas mula beroperasi pada Febuari 2009. Kami tidak dapat lagi bertoleransi dengan ancaman ini. Untuk menjamin keselamatan ahli keluarga tersayang dan masa depan generasi kami yang akan datang, kami sanggup melakukan apa sahaja demi mempertahankan keamanan dan keselamatan kampung halaman kami. 我们是在劳勿武吉公满土生土长数十年的普通居民。本已到了知天命之年,奈何眼见挚爱的家园因为山埃的入侵,面临沦为“毒村”的致命威胁,我们决定站出来,抗战到底!为了我们爱惜的家人,为了我们的下一代,背水一战,决不妥协! Email:bancyanide@Gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/BanCyanideInGoldMining