Thursday, March 1, 2012

黃燕燕:山埃採金依法行事‧“為何把問題丟給我?”

  • 黃燕燕帶領馬華婦女高喊捍衛勞勿國會議席。(圖:星洲日報)
NYY:Perlombongan Emas Dengan Cyanide adalah mengikut tatacara yang sah, mengapakah isu ini ditujukan kepada saya?

( RAUB, PAHANG,29HB) YB NYY berasa kesal dengan tuduhan berkaitan isu perlombongan emas dengan Cyanide telah dijadikan sebagai isu politik.

Menurutnya, kes perlombongan emas dengan Cyanide telah difailkan ke Makhamah Tinggi Persekutuan, samada operasinya akan diteruskan atau tidak adalah berpandukan sebarang keputusan makhamah.

Di Malaysia, sebarang operasi perindustrian adalah  mengikut tatacara yang sah di sisi undang-undang, mengapakah segelintir orang menujukan isu ini kepadanya? Sekiranya kuasa perlembangaan adalah tidak sah, siapakah lagi yang harus dipercayakan oleh rakyat? Dia berharap golongan wanita akan memberi sokongan mantap kepadanya memandangkan dia merupakan menteri wanita pertama yang berbangsa Cina.
Seandainya tempat bagi Ahli Parlimen Raub yang disandang ini telah hilang dan digagalkan maka segala pembangunan di kawasan Raub akan terbantut.

Katanya lagi, kini kebanyakan golongan muda yang berasal dari Raub telah berhijrah ke luar, mereka tidak tahu akan pembangunan yang dialami di sekitar Raub. Sebaliknya mereka hanya memperoleh gambaran dan kenyataan negatif yang dilemparkan oleh pihak pembangkang.

"Selama ini, Persatuan MCA sering mempertahankan hak politik, kegiatan ekonomi, keagamaan serta aspek pendidikan kaum Cina. Saya memang bersetuju bahawa pihak kerajaan masih mempunyai banyak masalah, namun segala masalah yang berlaku adalah punca penyelewengan daripada sesetengah pegawainya. Pada hakikatnya, semua dasar kerajaan adalah berasaskan perlindungan kebajikan rakyat," katanya.

Jikalau terdapat sesiapa yang sanggup membuat kenyataan yang mengatakan bahawa parti Barisan Nasional tidak menjaga kebajikan rakyat, seharusnya semua ahli MCA membantah kenyataan tersebut dan berani memberitahu mereka tentang pembangunan yang dialami di Raub tetapi bukan seperti kenyataan tidak sah yang dilemparkan.

(彭亨‧勞勿29日訊)勞勿國會議員拿督斯里黃燕燕對一些人利用山埃採金課題,對她展開政治攻擊的舉動感到遺憾。
她說,武吉公滿山埃採金課題已經到達聯邦法院階段,山埃採金是否能夠繼續,得看聯邦法院法官如何判決。
婦女群應支持女部長
她說,在大馬,一切都是依法行事,為甚麼一些人會把金礦的東西(課題)丟到他的頭上?
黃燕燕昨晚與馬華婦女共進晚餐時說,若法律不能相信,人民還要相信誰?
也是旅遊部長的黃燕燕也說,勞勿國會選區出現我國首位華裔女部長,因此華裔選民,特別是婦女群要給她全面的支持。
“可是民主行動黨不要這位女部長,他們要執政,因此要把唯一的華裔女部長打敗,大家必須想一想,一旦失去了勞勿國會議席,這裡的發展將會停頓。”
年輕人沒看到勞勿發展
她說,勞勿的年輕人長久在外生活,沒有看到勞勿的發展,他們在外只有聽到行動黨的挑撥言論,如指國陣在欺負華人,馬華不敢吭聲的不確實資訊。
“一直以來,馬華都在捍衛華人的政治、經濟、宗教和教育發展,我同意政府內有很多問題,可是這些問題多由官員所造成,事實上政府的政策,都是惠民政策。”
黃燕燕告訴婦女黨員,若她們的孩子,不管是大學生與否,企圖影響她們,說國陣沒有照顧人民,作為母親的馬華黨員,應該大聲地說,“我看的比你清楚,這些年來,勞勿的發展我比你們更瞭解。”(星洲日報/東海岸)

No comments:

About Me |简介

Kami adalah penduduk yang dilahirkan dan dibesarkan di Bukit Koman, Raub. Sememangnya, kami seharusnya dapat menikmati rahmat yang ditakdirkan, iaitu tinggal dengan aman. Namun, ketenteraman dan kesihatan penduduk tergugat apabila apabila lombong emas yang bersebelahan dengan rumah kediaman kami mengguna Sodium Cyanide dalam perlombongan. Ratusan penduduk mengadu tentang masalah kesihatan dalam tempoh 1 bulan selepas lombong emas mula beroperasi pada Febuari 2009. Kami tidak dapat lagi bertoleransi dengan ancaman ini. Untuk menjamin keselamatan ahli keluarga tersayang dan masa depan generasi kami yang akan datang, kami sanggup melakukan apa sahaja demi mempertahankan keamanan dan keselamatan kampung halaman kami. 我们是在劳勿武吉公满土生土长数十年的普通居民。本已到了知天命之年,奈何眼见挚爱的家园因为山埃的入侵,面临沦为“毒村”的致命威胁,我们决定站出来,抗战到底!为了我们爱惜的家人,为了我们的下一代,背水一战,决不妥协! Email:bancyanide@Gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/BanCyanideInGoldMining