Tuesday, March 13, 2012

人民代议士应以身作则

Wakil rakyat yang sepatutnya menjadi teladan semua
Semenjak memegang jawatan ketua pengerusi Persatuan Wanita MCA, YB NYY aktif mempergiat kempen pembangunan golongan wanita. Dalam pada itu, aspek kebahagian dalam keluarga turut diberi perhatian dan memperkenalkan " Di Tze Gui", ajaran Confucian yang mengutamakan nilai murni yang mulia dan suci dengan matlamat untuk melahirkan masyarakat Cina yang lebih harmoni.
Ajaran Confucian dalam buku ini menyeru setiap insan sepatutnya memiliki tingkah laku, pemikiran dan emosi yang baik terutamanya bagi kank-kanak.
Sungguhpun begitu, di sebalik niatnya untuk melahirkan masyarakat yang harmoni, tingkah lakunya tidak menunjukkan teladan yang baik sebagaimana ajaran Confucian yang ditekankan. Menurut ajaran Confucian, sebagai wakil rakyat yang dipilih, seseorang mestilah bersikap amanah, penuh bertanggungjawab serta berjiwa kesederhanaan demi kebajikan rakyat.
Walau bagaimanapun, apakah erti ajaran Confucian yang suci ini apabila perlakuan dan pemikirannya yang hanya mementingkan diri sendiri, tidak bertanggungjawab serta tidak amanah itu langsung tidak memadai intipati ajaran Confucian suci yang diperkenalkan?
“黄燕燕自1999年担任马华妇女组全国主席以来,积极带动女性发展, 同时专注家庭幸福,近年来推出《弟子规》主要于加强人民的道德观,打造一个更美好的华社。”
相信劳勿的朋友一定很印象深刻,当年她是如何逐家逐户去派送《弟子规》给小朋友学习。
提倡学习《弟子规》是好事!但是若提倡者的言行举止与《弟子规》相违背时,就严重误导小朋友了!
《弟子规》不是用来背诵的,而是要学习后去落实在我们日常生活里!
再说,学习《弟子规》的对象不只是小朋友,更为关键的是家长和大人。家长要以身作则,因为身教胜于言教啊!政治人物是公众人物,他们的言行举止对孩子影响深远。
当今国家的领导和人民代议士不仁不忠不义和无耻的形象尽现,试问我们是这样教导我们的下一代吗???

No comments:

About Me |简介

Kami adalah penduduk yang dilahirkan dan dibesarkan di Bukit Koman, Raub. Sememangnya, kami seharusnya dapat menikmati rahmat yang ditakdirkan, iaitu tinggal dengan aman. Namun, ketenteraman dan kesihatan penduduk tergugat apabila apabila lombong emas yang bersebelahan dengan rumah kediaman kami mengguna Sodium Cyanide dalam perlombongan. Ratusan penduduk mengadu tentang masalah kesihatan dalam tempoh 1 bulan selepas lombong emas mula beroperasi pada Febuari 2009. Kami tidak dapat lagi bertoleransi dengan ancaman ini. Untuk menjamin keselamatan ahli keluarga tersayang dan masa depan generasi kami yang akan datang, kami sanggup melakukan apa sahaja demi mempertahankan keamanan dan keselamatan kampung halaman kami. 我们是在劳勿武吉公满土生土长数十年的普通居民。本已到了知天命之年,奈何眼见挚爱的家园因为山埃的入侵,面临沦为“毒村”的致命威胁,我们决定站出来,抗战到底!为了我们爱惜的家人,为了我们的下一代,背水一战,决不妥协! Email:bancyanide@Gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/BanCyanideInGoldMining