Saturday, March 17, 2012

劳勿空气受严重污染的另一铁证!


En. Liew Kou Yoong, umur 76 tahun, tinggal berdekatan dengan kilang perlombongan emas di Bukit Koman. Setahun yang lepas, dia mula merasai kulitnya yang sering gatal menyebabkannya berjumpa dengan doktor selalu. Akibat tidak dapat menahan ketidakselesaan badan, dia berpindah untuk tinggal bersama anaknya di Kuala Lumpur. Namun, dia tidak dapat menyesuaikan diri di Kuala Lumpur dan berpindah balik ke Bukit Koman. Kini, hampir setiap hari, En. Liew mengalami symtom-symton seperti kesukaran bernafas, batuk, sakit kepala, kegatalan kulit, kekeringan mata yang menyebabkan kekerapan mengalirkan air mata. Sungguhpun telah berjumpa dengan doktor, keadaannya masih belum berpulih.
刘观荣, 76岁,家住武吉公满金矿旁。
1年前开始皮肤痕痒,频看医生。
不能忍受身体不适搬到KL孩子家暂住。
由于不能适应都市生活,于日前又回到老家居住。
几日前感觉呼吸困难,咳嗽,喉痛,头痛,皮肤痒,眼睛干涩流泪,看过医生仍未好转。

MR. LIEW KOU YOONG, AGE : 76 YRS.
He stays near to the gold mine, having skin problems about 1 year ago, off and on, seen Doctor.
Whenever itchiness too unbearable,he goes to his son's place in Kuala Lumpur, who lives in Salak South .
Not use to city life ... so here he is, back in Bukit Koman.
Few days back, he felt bad, breathing difficulty, itchiness, headaches, coughing and worse eyes giving trouble, itchiness and tearing , throat and nose as well .

No comments:

About Me |简介

Kami adalah penduduk yang dilahirkan dan dibesarkan di Bukit Koman, Raub. Sememangnya, kami seharusnya dapat menikmati rahmat yang ditakdirkan, iaitu tinggal dengan aman. Namun, ketenteraman dan kesihatan penduduk tergugat apabila apabila lombong emas yang bersebelahan dengan rumah kediaman kami mengguna Sodium Cyanide dalam perlombongan. Ratusan penduduk mengadu tentang masalah kesihatan dalam tempoh 1 bulan selepas lombong emas mula beroperasi pada Febuari 2009. Kami tidak dapat lagi bertoleransi dengan ancaman ini. Untuk menjamin keselamatan ahli keluarga tersayang dan masa depan generasi kami yang akan datang, kami sanggup melakukan apa sahaja demi mempertahankan keamanan dan keselamatan kampung halaman kami. 我们是在劳勿武吉公满土生土长数十年的普通居民。本已到了知天命之年,奈何眼见挚爱的家园因为山埃的入侵,面临沦为“毒村”的致命威胁,我们决定站出来,抗战到底!为了我们爱惜的家人,为了我们的下一代,背水一战,决不妥协! Email:bancyanide@Gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/BanCyanideInGoldMining