Saturday, April 7, 2012

Rayuan Pengumuman Laporan Eksperimen Serbuk Kuning要求公开黄色粉末化验报告

(RAUB. 6hb APRIL) Ahli Jawatankuasa Anticyanide Bukit Koman, Chong Pui Har tidak percaya akan pernyataan tentang kewujudan serbuk kuning yang tidak dapat dikenalpasti yang didapati di Kampung Bukit Koman, Kampung Sungai Lui, Kampung Sempalit dan Taman Makmur di Bentong Pahang adalah bahan campuran cat.

Menurut Chong, eksperimen yang dilakukan oleh Jabatan Alam Sekitar dan badan unit yang lain adalah tidak teliti, pernyataan ini langsung tidak dapat membuktikan jenis bahan kimia yang terkandung dalam serbuk kuning yang didapati berlayangan di sekitar kawasan Raub dan Pahang.

“Ahli Jawatankuasa Anticyanide berusaha dengan bersungguh-sungguh untuk mengumpul sampel serbuk kuning ini, tetapi masih belum dapat memperoleh kuantiti minimum yang diperlukan bagi menjalani eksperimen yang berkaitan. Sebaliknya, pengawai Jabatan Alam Sekitar hanya singgah sebentar sahaja di kedua-dua kawasan Raub dan Bentong dan terus dapat memperoleh sampel serbuk tersebut, tetapi di manakah laporan eksperimen itu? Kami merayu dengan tegas agar Jabatan Alam Sekitar mengumumkan keputusan eksperimen tersebut.”Chong berkata.

“ Tambahan pula, jika dikatakan serbuk yang ditemui adalah kandungan serbuk cat, kejadian ini juga merupakan sejenis pencemaran udara, manalah tidak menjejaskan kesihatan penduduk? Serbuk cat mengandungi Silicon Dioxide, sekiranya kandungan Silicon Dioxide dihisap ke dalam badan manusia, bahan kimia ini akan tertinggal di dalam organ paru-paru dan seterusnya mengakibatkan sel tisu paru-paru mengalami kekerasan. Keadaan ini akan menyebabkan kesukaran pernafasan yang seterusnya akan mengakibatkan penyakit paru-paru.

Oleh itu, Jabatan Alam Sekitar sewajarnya membuat siasatan tentang punca kedatangan serbuk“cat” seperti yang dikatakan itu.

Menurutnya lagi, Pengerusi Ahli Jawatankuasa Jabatan Alam Sekitar, Kesihatan dan Kerajaan Tempatan Pahang, YB Datuk Hoh Khai Mun seharusnya berperanan memberi penjelasan terhadap kejadian serbuk kuning yang didapati berlayangan di kedua-dua kawasan Raub dan Bentong.

Sejak kebelakangan ini, Ahli Jawatankuasa Anticyanide Bukit Koman mendapati serbuk kuning yang tidak dikenalpasti itu terlekat pada sesetengah kereta, keadaan ini amat membimbangkan kerana kemungkinan pencemaran udara yang serius akibat Cyanide telah berlaku di Raub.

Pengarah Jabatan Alam Sekitar Pahang, Datuk Ahmad Kamarul Najib membuat pernyataannya dalam sesi bersama wartawan, “Daripada sampel yang dikutip dari Bukit Koman dan Bentong,keputusan laporan eksperimen yang dilakukan oleh Jabatan Penyelidikan Negara menunjukkan serbuk kuning yang ditemui adalah tidak mengandungi bahan kimia cyanide, sebaliknya kandungannya sama seperti kandungan bahan kimia dalam cat.”

Chong berkata, makmal eksperimen persendirian memerlukan kuantiti serbuk sekurang-kurangnya satu gram ataupun sebanyak sesudu. Bagi memperoleh keputusan setiap proses, bayaran ekstra akan dikenakan. Oleh itu, keadaaan ini menjadi kesukaran bagi ahli Anticyanide untuk memperoleh keputusan daripada makmal eksperimen persendirian.

“Pertama sekali, kami memerlukan kuantiti serbuk yang secukupnya iaitu sekurang-kurangnya sesudu. Seterusnya kami perlu memilih cara eksperimen yang paling sesuai untuk memperolehi keputusan eksperimen yang tepat.” ( Sin Chew Daily/ Pantai Timur Semenanjung Malaysia)


(彭亨‧勞勿6日訊)武吉公滿反山埃後援會成員張佩霞不相信武吉公滿、雙溪內新村和新巴力新村,以及文冬富裕花園所出現的黃色不明粉末是漆料的說法。

她說,環境局和其它單位的化驗草率,根本就不足以證明勞勿文冬兩地的黃色粉末到底由甚麼化學物來形成。

“反山埃委員會近日來馬不停蹄地採集樣本,但仍未達到送往化驗的最少份量,環境局官員到勞勿和文冬兩地短暫逗留,就輕易‘取得樣本’,交出化驗報告來了?我們強烈要求環境局公開該化驗報告!

“再說,就算是真的是漆,也是一种空气污染,何來的‘不危害健康’?漆含有二氧化硅,二氧化硅粉塵吸入人体後,會在肺內沉積,使肺組織逐漸硬化,嚴重損害呼吸功能,導致硅肺病。”

因此環境局應調查“漆”的來源!

她說,彭亨州環境、衛生及地方政府委員會主席拿督何啟文更應該進行解釋,為何勞勿和文冬兩地同時出現黃色粉狀物。

近日來,武吉公滿反山埃委員會發現,一些轎車沾上雨點狀黃色不明粉末,擔心勞勿的空氣受到山埃的污染。

彭亨環境局局長拿督阿末卡馬魯納吉昨日在新聞發佈會上表示,從武吉公滿及文冬富裕花園所採集到的樣本,經過國家化驗局的化驗結果顯示,黃色粉末並不含有山埃成份,反之與一般的漆料成份相同。

張佩霞說,私人化驗室要求粉末份量為最少1克,或是一茶匙之多,每一項化驗都要另外計錢,這對反山埃委員會來說,都是取得私人化驗報告的難處。

“首先我們要取得一定數量的粉末,最少一茶匙,接下來要面對的是,選擇何種化驗才能一氣呵成,取得正確的化驗結果。”(星洲日報/東海岸)

(RAUB.6HB APRIL) Penduduk Raub ingin mengetahui kewujudan titisan serbuk kuning berasal dari mana?

Sungguhpun Jabatan Alam Sekitar Pahang telah pun mengesahkan serbuk kuning yang tidak dapat dikenalpasti itu adalah kandungan serbuk cat, namun penduduk tertanya-tanya akan sebabnya begitu banyak serbuk cat yang berlayangan di udara?

Pada pagi ini, penduduk dari kampung Tras, Encik Chong Wan Weng menghantar kereta empat rodanya ke Bentong untuk dicuci akibat bekas serbuk kuning yang terlekat pada bahagian keretanya. Pada sebelah petang, selepas menyelesaikan kerjanya di Jalan Lipis Raub, didapati kereta empat rodanya sekali lagi dipenuhi dengan serbuk kuning yang tidak dikenalpasti.

Kebimbangan terhadap pencemaran udara

Oleh sebab warna kereta empat rodanya ialah warna perak,manakala titisan serbuk kuning yang tidak dikenalpasti tersebut pula kabur warnanya, maka kewujudan serbuk tersebut adalah tidak dapat ditonjolkan dengan jelas melalui gambar.Encik Chong seterusnya membawa wartwan Sin Chew Daily (Bahagian Pantai Timur Semenanjung Malaysia) ke Taman Raub Jaya untuk memeriksa dua buah lagi kereta yang terletak di luar kawasan terbuka yang turut mengalami keadaan yang sama.

“Akibat terletak di bahagian luar rumah yang terbuka, bahagian badan kereta juga telah terlekat dengan serbuk kuning.”

Encik Chong berkata lagi, kebelakangan ini titisan serbuk kuning yang tidak dikenalpasti ini sering didapati terlekat pada badan kereta. Penduduk kampung risau tentang pencemaran udara yang telah berlaku. Dia menegaskan lagi, sekiranya melihat dengan lebih teliti,sebenarnya hampir semua kereta mempunyai bekas serbuk kuning terlekat padanya.

Dia menyeru kerajaan agar menyelidik dengan lebih mendalam tentang punca kedatangan serbuk kuning tersebut.(Sin Chew Daily, Pantai Timur Semenajung Malaysia)

(彭亨‧勞勿6日訊)勞勿人要知道,雨點狀黃色不明物從何飄來?

雖然彭亨州環境局已經證實,擾攘大半個月的雨點狀黃色不明物是漆,可是市民不明白,為何有這麼多的漆在空氣中飄揚?

來自都賴新村的張琓榮今早將滿是雨點狀黃色粉末的四輪驅動車駛往文冬清洗,今午在勞勿立卑路辦完事務之後,發現四輪驅動車再次沾有雨點狀黃色粉末。

擔心空氣有問題

由於四輪驅動車為銀色,加上雨點狀黃色不明物色澤淺,因此無法從圖片中反映實況。張氏較後帶領《東海岸》記者前往都路六福花園,查看另兩輛停放在戶外的轎車。

“由於車轎停在屋外,車身有著較多的黃色斑點。”

張琓榮說,雨點狀黃色不明物沾滿轎車情況最近頻頻出現,大家擔心空氣有問題。他說,只要細心查看,幾乎每一輛轎車都會有黃色斑印。

他說,政府應該查清楚,這些黃色粉末從那裡飄來。(星洲日報/東海岸)

No comments:

About Me |简介

Kami adalah penduduk yang dilahirkan dan dibesarkan di Bukit Koman, Raub. Sememangnya, kami seharusnya dapat menikmati rahmat yang ditakdirkan, iaitu tinggal dengan aman. Namun, ketenteraman dan kesihatan penduduk tergugat apabila apabila lombong emas yang bersebelahan dengan rumah kediaman kami mengguna Sodium Cyanide dalam perlombongan. Ratusan penduduk mengadu tentang masalah kesihatan dalam tempoh 1 bulan selepas lombong emas mula beroperasi pada Febuari 2009. Kami tidak dapat lagi bertoleransi dengan ancaman ini. Untuk menjamin keselamatan ahli keluarga tersayang dan masa depan generasi kami yang akan datang, kami sanggup melakukan apa sahaja demi mempertahankan keamanan dan keselamatan kampung halaman kami. 我们是在劳勿武吉公满土生土长数十年的普通居民。本已到了知天命之年,奈何眼见挚爱的家园因为山埃的入侵,面临沦为“毒村”的致命威胁,我们决定站出来,抗战到底!为了我们爱惜的家人,为了我们的下一代,背水一战,决不妥协! Email:bancyanide@Gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/BanCyanideInGoldMining