Monday, July 2, 2012

反山埃采金委会提5要求 促金矿公司接受独立稽查


Lima Rayuan kepada RAGM
Photo: 反山埃采金委员会向金矿公司提5要求

(Kuala Lumpur, 1hb ) Ahli jawatankuasa Antisianida merayu agar pihak RAGM melaksanakan lima permintaan. Antaranya memeterai " Kod Pengendalian Antarabangsa Sianida" < International Cyanide Management Code> dengan menerima siasatan daripada parti pihak terkecuali agar menunjukkan keikhlasan serta tanggungjawab mereka yang sepatutnya terhadap penduduk tempatan.

Empat permintaan yang lain adalah penempatan alat pemantauan kualiti alam sekitar di dalam lingkungan 3km dari kilang perlombongan emas untuk mengkaji kandungan partikel berbahaya di sekitar kilang. Data yang dikumpul mesti diumumkan secara konsistennya. Selain itu, kebenaran perlu diberikan kepada pakar yang diundang bagi mengambil sebarang sampel bahan kimia dan statistik yang berkaitan dari kilang dengan keizinan pakar bergerak secara bebas di sekitar kawasan kilang.

RAGM juga diminta untuk mendedahkan pelan pengurusan alam sekitar, maklumat pengurusan sisa toksik bahan kimia dari kilang, langkah alternatif semasa kejadian kecemasan dan mengadakan perbualan dengan penduduk tempatan secara konsistennya.

Wang Jaminan

Pihak RAGM juga harus memperuntukkan wang jaminan bagi memastikan pampasan dapat dihulurkan kepada penduduk tempatan sekiranya berlaku sebarang kecemasan misalnya pencemaran, kebocoran bahan kimia berbahaya dan sebagainya. Ini bagi membolehkan penduduk tempatan mampu menerima rawatan dan bantuan yang sewajarnya.

Tidak mengumumkan laporan kesihatan dengan sewenang-wenangnya

Pendapat bahawa masalah kesihatan penduduk tempatan adalah berpunca daripada jerebu merupakan satu pernyataan yang amat tidak bertanggungjawab. Menurut ahli jawatankuasa Antisianida, dari bacaan alat pemantauan kualiti alam sekitar, kandungan Sulfur Dioksida (SO2) di dalam lingkungan 1km dari kilang perlombongan emas telah mencapai 47.6ppm iaitu jauh melebihi standard Jabatan Alam Sekitar Amerika Syarikat yang hanya membenarkan 0.3ppm sahaja.

(吉隆坡1日讯)劳勿反山埃采金委员会促请金矿公司实践5项要求,包括签署《国际山埃管理协议》,接受独立第三方的稽查,以示该公司对村民的诚意及负责。
其他4项要求包括了在金矿的3公里范围内长期装置空气探测器,进行全日的空气苏子测试,并定期公布相关数据,同时也允许该委员会邀请的专家获取炼金过程所需各类化学物资及使用数据,并开放全矿区,以让专家自由做实地调查。
此外,该委员会也要求金矿公司提供环境管理计划、废料处理详情、紧急事故处理方案等,并定期与当地居民对话。
要求公司交保证金
此外,也要求该公司交出保证金,以为任何可能发生的环境污染、化学物泄露等事件提供金钱赔偿、善后、支援或其他形式的协助。
该委员会是基于不满金矿公司日前针对村面健康调查报告的回应,认为有混淆民众认知的企图,因此提出5项要求,以示该公司的诚意及负责任。
“不应随意否决健康调查报告”
委员会今日发文告指出,一家对社会负责任的公司,应主动接触居民了解详情,而非以不曾接获类似健康报告为由而否决有关健康污染问题,因此,希望金矿公司深入了解村民的痛苦后才来发言。
至于村民眼疾问题是烟霾造成的说法,委员会强调,健康调查报告是在5月中旬进行,而烟霾发生是在6月16日,因此,将村民病状的原因推卸给烟霾是十分不负责任的。
二氧化氢严重超标
委员会也指出,从居民安置的空气警报器显示,劳勿武吉公满和附近两公里的村庄在过去一年里空气严重受到污染,二氧化氢严重超标,曾在距离金矿一公里的住家测到达47.6ppm,远远超过美国环保署规定的0.3ppm标准。

No comments:

About Me |简介

Kami adalah penduduk yang dilahirkan dan dibesarkan di Bukit Koman, Raub. Sememangnya, kami seharusnya dapat menikmati rahmat yang ditakdirkan, iaitu tinggal dengan aman. Namun, ketenteraman dan kesihatan penduduk tergugat apabila apabila lombong emas yang bersebelahan dengan rumah kediaman kami mengguna Sodium Cyanide dalam perlombongan. Ratusan penduduk mengadu tentang masalah kesihatan dalam tempoh 1 bulan selepas lombong emas mula beroperasi pada Febuari 2009. Kami tidak dapat lagi bertoleransi dengan ancaman ini. Untuk menjamin keselamatan ahli keluarga tersayang dan masa depan generasi kami yang akan datang, kami sanggup melakukan apa sahaja demi mempertahankan keamanan dan keselamatan kampung halaman kami. 我们是在劳勿武吉公满土生土长数十年的普通居民。本已到了知天命之年,奈何眼见挚爱的家园因为山埃的入侵,面临沦为“毒村”的致命威胁,我们决定站出来,抗战到底!为了我们爱惜的家人,为了我们的下一代,背水一战,决不妥协! Email:bancyanide@Gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/BanCyanideInGoldMining