Sunday, July 1, 2012

部分居民无病状不代表安全 反山埃促金矿公司正视危机


 Sesetengah penduduk yang tidak mengalami masalah kesihatan bukannya bermaksud tiada bahaya penggunaan Sianida

 Ahli jawatankuasa antisianida membantah pernyataan RAGM tentang masalah kesihatan penduduk tempatan yang disebabkan oleh pennggunaan sianida dalam perlombongan emas adalah tidak benar memandangkan lebih 80% penduduk tempatan terbukti mengalami masalah kesihatan.

Bukan itu sahaja, kebanyakan penduduk juga mengalami masalah kegatalan kulit dan sakit mata yang agak serius serta kesukaran bernafas.

Wakil dari RAGM mengesyaki punca kejadian masalah-masalah kesihatan yang dihadapi sedangkan ramai penduduk yang tinggal berhampiran dengan kilang perlombongan emas tidak mengalami sebarang masalah. Pendapat ini dibantah sebagai satu pernyataan yang tidak sah lantaran keadaan yang sama berlaku di negara China di mana terdapat sebuah kampung yang kebanyakan penduduknya diserangi penyakit barah namun ada yang terkecuali daripada dijangkiti penyakit ini. Meskipun demikian, keadaan ini tidak boleh dijadikan rujukan berikutan dengan terbukti ada penduduk yang menghadapi penyakit yang kronik.

Pendapat lain yang mengatakan penyakit kulit yang berlaku berpunca daripada keadaan jerebu yang berlaku baru-baru ini juga adalah amat tidak bertanggungjawab.  Bacaan alat pemantauan kualiti alam sekitar di sekitar 1km mencatat rekod sehingga 47.6ppm kandungan Sulfur Diokasida( SO2) sedangkan had yang dibenarkan oleh Jabatan Alam Sekitar USA iaitu hanya 0.3ppm sahaja. Ada masa juga di mana sekitar kawasan Bukit Koman turut dapat mengesani kandungan HCN sehingga 0.3 ~ 30ppm, mengikut standard penggunaan industri, penggunaan HCN yang dibenarkan hanya ~4.7ppm sahaja dan pada masa yang sama HCN adalah tidak terkandung dalam udar secara semula jadinya, maka kehadiran HCN yang wujud amat bernas untuk dijadikan sebagai bukti yang sah.. Data-data yang diperoleh ini jelas terbukti pencemaran udara yang amat serius telah berlaku.

劳勿反山埃采金委员会驳斥劳勿澳洲金矿公司否认武吉公满村民健康问题是采金厂造成说法,认为部分侥幸居民没有病状,不能就代表一切安全,并促该公司正视三年来村民的投诉及八成民众健康有问题。
劳勿反山埃采金委员会今天发表文告表示,日前发表村民健康调查报告,显示有80%的受调查者表达身体健康出现不寻常的健康问题,显示山埃采金的直接和间接影响。尔后,劳勿澳洲金矿公司发言人李瑞强经理却否认武吉公满村民健康问题是采金厂造成。
李瑞强质疑为何金矿公司工人和住在附近的家人没有患上皮肤疾及呼吸困难,反山埃采金委员会强调,健康报告显示的是超过八成的人健康出现问题,超过五成的人出现皮肤病状及眼疾,这些数据显示居民患病机率严重超过正常水平。
“不能因为部分侥幸的居民没有病状,就代表一切安全。即使在中国受到严重污染的癌症村,也是有居民的健康不受影响。以自己家人的平安来否决其他村民健康受到影响,这是非常自私及不人性的,这种论调就像部长高官因为他们的家人不曾遇过掠夺匪,就认为社会治安很安全一样。”

调查期间没有霾害
至于金矿公司从来没有接获过医药专家关于类似患病及数据报告事项,反山埃采金委员表示这只说明了金矿公司三年来在接获到大众传播的健康污染问题报告后,却从来没有认真看待过村民的投诉。
“一间对社会负责的公司,应该主动接触居民以了解详情,而不是以不曾截获类似报告为由而否决有关健康污染问题。这只显示了金矿公司所承诺‘公司会为工人、村民及附近村落安全负全责’的说法是互相矛盾的。”
“对于李瑞强的谈话,我们希望金矿公司深入了解村民的疾苦及健康才来发言。”
针 对村民眼疾问题是烟霾造成的说法,反山埃采金委员澄清及强调,在作健康调查期间及之前的几个月都没有发生烟霾的问题。健康调查是在5月中旬进行,而烟霾发 生的时候是在6月16日,将村民病状的发生原因推卸给烟霾,这是非常不负责任及对患者很不公平的,是对患者的二度伤害,也一再证明了发言者是毫无根据的。
反山埃采金委员指出,从居民安置的空气警报器显示,武吉公满和附近两公里的村庄在过去一年里,空气严重受到污染,空气警报器常显示超标的二氧化硫(SO2)。
2011 年,就曾在离金矿1km的住家(Sg. Lui) 测量到47.6ppm 的SO2, 远远超过美国环保署的0.3ppm标准。武吉公满社区也间歇性出现 0.3-30ppm的氰化氢(HCN),HCN的工业安全指数是大于4.7ppm,须知氰化氢不会出现在自然空气里,这已经是一个强而有力的数据。
“我们对金矿公司代表等人的谈话感到不解及遗憾,并怀疑有混淆民众认知的企图。”

促金矿公司采五点措施
反山埃采金委员要求金矿公司配合以下行动以示诚意及负责:
一、在金矿的3公里范围内长期装置空气探测器(氰化氢,HCN和二氧化硫,SO2)。进行每天24小时的空气素质探测并定期透明化公布相关数据予大众,包括地下水源素质探测报告。

二、允许反对山埃工委会邀请的专家获取炼金过程所需各类化学物资及使用数据,并开放金矿区域包括采矿区、提炼区、废物处理区等,让反对山埃工委会代表及邀请的专家自由做实地调查。

三、提供金矿公司的环境管理计划、废料处理详情、紧急事故处理方案等,并定期与当地村民举办对话、提供咨询管道等。

四、交出保证金,以为任何可能发生的环境污染、化学物泄漏等事件提供金钱赔偿、善后,支援或其他形式的协助。

五、签署《国际山埃管理协议》(International Cyanide Management Code),接受独立第三方的稽查。
http://www.merdekareview.com/news.php?n=25548

No comments:

About Me |简介

Kami adalah penduduk yang dilahirkan dan dibesarkan di Bukit Koman, Raub. Sememangnya, kami seharusnya dapat menikmati rahmat yang ditakdirkan, iaitu tinggal dengan aman. Namun, ketenteraman dan kesihatan penduduk tergugat apabila apabila lombong emas yang bersebelahan dengan rumah kediaman kami mengguna Sodium Cyanide dalam perlombongan. Ratusan penduduk mengadu tentang masalah kesihatan dalam tempoh 1 bulan selepas lombong emas mula beroperasi pada Febuari 2009. Kami tidak dapat lagi bertoleransi dengan ancaman ini. Untuk menjamin keselamatan ahli keluarga tersayang dan masa depan generasi kami yang akan datang, kami sanggup melakukan apa sahaja demi mempertahankan keamanan dan keselamatan kampung halaman kami. 我们是在劳勿武吉公满土生土长数十年的普通居民。本已到了知天命之年,奈何眼见挚爱的家园因为山埃的入侵,面临沦为“毒村”的致命威胁,我们决定站出来,抗战到底!为了我们爱惜的家人,为了我们的下一代,背水一战,决不妥协! Email:bancyanide@Gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/BanCyanideInGoldMining