Monday, July 9, 2012

如果真的有如果 What If It's TrueKlip Khas Untuk Kampung Halaman Kita
Kampung Bukit Koman ialah sebuah kampung yang diterokai akibat perlombongan emas. Kampung ini terletak di daerah Raub dengan kira-kira 400 buah keluarga, hampir 3000 orang penduduk yang mendiami sini. Selama kira-kira 100 tahun, Raub menikmati ketenteraman dan keharmoniannya bersama. Sehinggalah diresapi dengan ancaman Sianida, penduduk tempatan dihantui dengan kebimbangan.
Seperti yang kita tahu, bencana alam mengemparkan manusia secara tiba-tiba, namun kemusnahan alam sekitar oleh manusia lagilah mengerikan kerana bencana alam tidak boleh diduga tetapi bencana manusia dilaku secara sengaja amatlah menakutkan.
Lindungilah kampung halaman kita dengan sama-sama kita menentang kemusnahan alam sekitar oleh manusia.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
献给家乡的短片《如果真的有如果》
武吉公满新村是一个以金矿业发迹的百年老村,位于劳勿县内,约有四百户人家,人口约三千人。劳勿这个富裕安谧、享福百年的山城,因"山埃"蓄势入侵,陷入了极度的惶恐中。
天灾可怕因为它蔑视生命的存在;环境公害造成的影响比天灾更为可怕。
一起关注反公害课题,共同爱护我们的家园。

No comments:

About Me |简介

Kami adalah penduduk yang dilahirkan dan dibesarkan di Bukit Koman, Raub. Sememangnya, kami seharusnya dapat menikmati rahmat yang ditakdirkan, iaitu tinggal dengan aman. Namun, ketenteraman dan kesihatan penduduk tergugat apabila apabila lombong emas yang bersebelahan dengan rumah kediaman kami mengguna Sodium Cyanide dalam perlombongan. Ratusan penduduk mengadu tentang masalah kesihatan dalam tempoh 1 bulan selepas lombong emas mula beroperasi pada Febuari 2009. Kami tidak dapat lagi bertoleransi dengan ancaman ini. Untuk menjamin keselamatan ahli keluarga tersayang dan masa depan generasi kami yang akan datang, kami sanggup melakukan apa sahaja demi mempertahankan keamanan dan keselamatan kampung halaman kami. 我们是在劳勿武吉公满土生土长数十年的普通居民。本已到了知天命之年,奈何眼见挚爱的家园因为山埃的入侵,面临沦为“毒村”的致命威胁,我们决定站出来,抗战到底!为了我们爱惜的家人,为了我们的下一代,背水一战,决不妥协! Email:bancyanide@Gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/BanCyanideInGoldMining