Friday, August 3, 2012

劳勿绿色集会记招
Perjumpaan Akhbar Himpunan Hijau Raub
Rentak himpunan hijau tidak berhenti lantaran selepas Himpunan Hijau 226 dan Bersih 428, satu lagi himpunan hijau bakal dilangsungkan bagi membantah perlombongan emas di Raub Pahang.

Himpunan Hijau ini dianjurkan oleh Ahli jawatankuasa Antisianida atas sokongan Himpunan Hijau yang menamai himpunan ini sebagai "Himpunan Hijau Raub" yang akan dijalankan di Padang Besar, Raub pada 2hn September ( 902 ).
Menurut penasihatnya Tam Hui Chun, perhimpunan ini dianggarkan seramai 20,000 orang akan menyertainya. 
Yang turut hadir semasa pengumuman ini dibuat adalah wakil-wakil dari PKR iaitu Naib Pengerusi DAP, Chan Kok Wai dan wakil Parti Islam, Zulkifli Mohd Omar yang juga merupakan Pengarah Jabatan Alam Sekitar.
Memandangkan pada 2hb Sept jatuh pada Hari Raya Puasa, maka Zukifli akan mencadangkan kepada Pengerusi Parti Islam Pahang Tuan Ibrahim semoga pada hari tersebut, satu majlis Hari Raya turut diadakan bagi menarik lebih ramai ahli parti untuk mneyertainya. Harapan dengan adanya majlis Hari Raya ini, lebih ramai orang akan hadir untuk menyokongnya.

Chan Kok Wai berharap Himpunan Hijau Raub mampu memperoleh kejayaan seperti Himpunan 226 Kuantan agar dapat memberi tekanan kepada kerajaan bagi memperhentikan segala projek berbahaya.
Di samping itu, himpunan ini bermatlamat untuk menyampaikan mesej tegas kami bahawa bukan 3000 orang penduduk tempatan sahaja yang mengalami ancaman kesihatan, tetapi ramai di antara rakyat seluruh negara  memberi prihatin terhadap isu yang serius ini.

Pihak berkuasa akan menghubungi pihak polis tentang himpunan ini secara formal dan mengikut tatacaranya namun sehingga kini tindakan ini belum dilakukan.


Semoga dengan himpunan hijau ini akan mampu memberi kesan dan mesej yang jelas kepada kerajaan dalam hal melindungi hak rakyat dan bukan semata-mata untuk memajukan negara tetapi kebajikan rakyat dikecualikan.

绿色集会脚步不停歇,继226绿色盛会2.0与428黄绿大集会后,公民社会今日宣布发起另一场绿色集会,反对彭亨州劳勿的山埃采金。

这场活动是由武吉公满反山埃行动委员会所主办,获得绿色盛会的支持,名为“劳勿绿色集会”。

主办单位今午在隆雪华堂召开记者会宣布,这场“劳勿绿色集会”将会在9月2日下午2点,于彭亨劳勿大草场举行。

反山埃委员会顾问陈慧君展望这场集会,将会获得至少2万人参与。

伊党集会地点庆开斋

出席记者会的民联领袖包括行动党副主席陈国伟与伊斯兰党环境局主任祖基菲里(Zulkifli Mohd Omar)都表明,将全力支持“劳勿绿色集会”,同时将动员全国各地的党员出席。

由于9月2日碰到开斋月,祖基菲里将向伊党彭州主席端依布拉欣建议,伊党当天在彭亨劳勿大草场举办开斋节宴会,以吸引更多的党员出席。

“我们将会在那里庆祝开斋,举办‘门户开放’活动,越多人来越好。”

陈国伟希望,劳勿绿色集会将能如226绿色盛会般取得巨大成功,进而迫使政府腰斩毒害计划。

居民面对皮肤病症状
陈惠君说,主办单位希望通过这场集会,向相关单位传达一个强烈的讯息,即除了3000名深受其害的居民外,全国各地的民众都关注武吉公满的山埃采金课题。

主办单位将根据程序,通知警方举办集会,但目前还未接洽警方。

主办单位在声明中表示,自从劳勿澳洲金矿公司采用山埃采金以来,已经超过了3年或1000天,金矿公司虽然赚取暴利,但却毫不理会担惊受怕的劳勿,特别是武吉公满居民。

他们重申,许多居民的健康都受到山埃采金影响,面对皮肤病与持续咳嗽等症状。

“更甚的是,所有向有关当局的投诉都如石沉大海。他们也没有任何行动证明金矿场安全。”

炮轰金矿场毫无操守
他们炮轰政府,不理居民的投诉,坚持让金矿场操作,导致居民在这3年来饱受打压与误导。

“这些都必须停止!我们不反对企业赚钱,但这家金矿场的运作毫无操守,污染了环境与伤害我们的生命。”

不过,他们强调,就算前路满是荆棘,他们也将坚持斗争,以确保所有人可以无惧地过着健康生活。

“让我们一起为绿色的未来努力,生命凌驾于利益!拒绝污秽黄金!”

尝试联络甘代耀不果
其他出席记者会者,包括了隆雪华堂民权委员会主席廖国华、万挠反对逼迁工委会主席吴亚九、劳勿绿色集会顾问巴钦义、行动党彭州主席梁金福、雪州行政议员刘天球及泗岩沫国会议员林立迎等。

针对这场集会,《当今大马》尝试联络目前人在英国伦敦的劳勿澳洲金矿公司拥有人甘代耀,以寻求回应,唯不果。

《当今大马》也发手机短讯给甘代耀询问,但他并没回复。

武吉公满村民此前自行进行的健康调查发现,78.1%的周遭居民面对至少一种健康问题,怀疑是山埃采金所致。随后,卫生部长廖中莱宣布,同意立即调动该部门医疗队伍,为金矿周边居民进行详细健康检验,以鉴定居民的健康状况。
http://www.malaysiakini.com/news/205297

No comments:

About Me |简介

Kami adalah penduduk yang dilahirkan dan dibesarkan di Bukit Koman, Raub. Sememangnya, kami seharusnya dapat menikmati rahmat yang ditakdirkan, iaitu tinggal dengan aman. Namun, ketenteraman dan kesihatan penduduk tergugat apabila apabila lombong emas yang bersebelahan dengan rumah kediaman kami mengguna Sodium Cyanide dalam perlombongan. Ratusan penduduk mengadu tentang masalah kesihatan dalam tempoh 1 bulan selepas lombong emas mula beroperasi pada Febuari 2009. Kami tidak dapat lagi bertoleransi dengan ancaman ini. Untuk menjamin keselamatan ahli keluarga tersayang dan masa depan generasi kami yang akan datang, kami sanggup melakukan apa sahaja demi mempertahankan keamanan dan keselamatan kampung halaman kami. 我们是在劳勿武吉公满土生土长数十年的普通居民。本已到了知天命之年,奈何眼见挚爱的家园因为山埃的入侵,面临沦为“毒村”的致命威胁,我们决定站出来,抗战到底!为了我们爱惜的家人,为了我们的下一代,背水一战,决不妥协! Email:bancyanide@Gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/BanCyanideInGoldMining