Thursday, April 18, 2013

Tahukah anda...

 
校园化学物爆炸引发劳勿居民性命安全隐忧

Satu letupan asid berlaku di Sekolah Menengah Datuk Lokman, Kampung Pandan semalam dan telah menyebabkan 21 orang mangsa dikerjakan ke hospital kerana mengalami muntah-muntah dan ada diantara mereka yang pengsan.
Kuantiti bahan kimia yang kecil di sekolah mendatangkan impak yang cukup besar...Tapi, tahukah anda berapa jumlah bahan kimia yang digunakan di lombong emas Bukit Koman pada setiap hari?
Secara purata, 1.1 tan sodium cyanide yang boleh membunuh 5.5 juta orang digunakan setiap hari... Dan penyimpanan sodium cyanide sekurang-kurangannya berpuluh-puluh tan pada setiap masa...Belum kira pelbagai jenis bahan kimia merbahaya yang lain...
Apakah yang akan terjadi kepada penduduk persekitaran sekiranya kemalangan berlaku? Syarikat lombong emas tidak pernah mengumumkan pelan kecemasannya (termasuk cara bagaimana memindahkan penduduk sekiranya kemalangan atau kebocoran gas berlaku) walaupun ia sudah beroperasi selama 4 tahun! Keselamatan penduduk terancam!
Tolak rejim BN yang mengetepikan keselamatan dan kepentingan rakyat. Ubah! Ini kalilah!
昨日在Kg. Pandan一所学校所发生的化学物爆炸事件导致21位师生被紧急送院。
校园内小数量的化学物杀伤力就那么大,那么您知道劳勿武吉公满的金矿每日使用多少化学物吗?金矿每日使用1.1吨山埃,其剂量可毒死5百50万人!山埃储存量达几十吨!还未包括其它危险化学物。。。
万一发生意外(泄漏/ 爆炸),村民怎么办???
金矿运作了4年,迄今未对对周边地区的村民发布山埃冶金意外事故紧急应对措施说明,告知民众万一发生紧急事故(如运送山埃的卡车发生意外,有毒化学物质泄漏等),金矿公司如何应急,村民如何逃生等。高傲的金矿公司更拒绝出席与居民的对话会。
居民生命受到严重威胁!家园危如累卵!
拒绝草菅人命的国阵!Ubah! Ini kalilah!
Berita letupan kimia sekolah
http://www.astroawani.com/election/news/show/letupan-asid-di-sekolah-menengah-datuk-lokman-12394?cp

No comments:

About Me |简介

Kami adalah penduduk yang dilahirkan dan dibesarkan di Bukit Koman, Raub. Sememangnya, kami seharusnya dapat menikmati rahmat yang ditakdirkan, iaitu tinggal dengan aman. Namun, ketenteraman dan kesihatan penduduk tergugat apabila apabila lombong emas yang bersebelahan dengan rumah kediaman kami mengguna Sodium Cyanide dalam perlombongan. Ratusan penduduk mengadu tentang masalah kesihatan dalam tempoh 1 bulan selepas lombong emas mula beroperasi pada Febuari 2009. Kami tidak dapat lagi bertoleransi dengan ancaman ini. Untuk menjamin keselamatan ahli keluarga tersayang dan masa depan generasi kami yang akan datang, kami sanggup melakukan apa sahaja demi mempertahankan keamanan dan keselamatan kampung halaman kami. 我们是在劳勿武吉公满土生土长数十年的普通居民。本已到了知天命之年,奈何眼见挚爱的家园因为山埃的入侵,面临沦为“毒村”的致命威胁,我们决定站出来,抗战到底!为了我们爱惜的家人,为了我们的下一代,背水一战,决不妥协! Email:bancyanide@Gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/BanCyanideInGoldMining